dressuur

Dressuur F-proeven nieuw bij Stal Zadelpret.


Voor de manegeruiters en voor pensionruiters die niet in KNHS-verband starten, worden er meerdere F-wedstrijden georganiseerd. Ook voor deze wedstrijden kennen we een clubkampioenschap. Vanaf april 2016 werken wij op stal Zadelpret met de F proeven. 
Tip: Print de proef die je moet rijden uit en oefen hem thuis of met de instructie.

Hoe werkt het?
De F Proeven worden beoordeeld door Juryleden. Het resultaat van de proef die jij rijdt, wordt genoteerd op een protocol. Zo kun je naderhand terug lezen wat de jury van jouw proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer je voldoende punten hebt behaald in een proef. Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt (PP). Als je in de F1 één PP haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook één PP en haal je het theorie-examen dan krijg je het diploma F2 uitgereikt. Voor de F3 t/m F8 proeven heb je minimaal 2 PP’s nodig om door te stromen naar en moet je over bij 5 PP. Ben je bij de F9 aangekomen dan heb je t/m F20 minimaal 3 PP nodig om door te stromen. Ook hier geldt bij 5 PP’s moet je over.

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen.
Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts.
Deze oefeningen vergen veel oefening van jou en je instructeur. De handboeken “Leer paardrijden met plezier” en “Beter paardrijden met plezier” kunnen je heel goed ondersteunen in deze hogere proeven.

Onderstaande oefeningen zijn protocol 2016!

Protocol F-1-APDF icon Protcol F-1-B PDF icon Protocol F-2-APDF icon Protocol F-2-B PDF icon
Protocol F-3-A PDF icon Protocol F-3-B PDF icon Protocol F-4-A PDF icon Protocol F-4-B PDF icon
Protocol F-5-A PDF icon Protocol F-5-B PDF icon Protocol F-6-A PDF icon Protocol F-6-B PDF icon
Protocol F-7-A PDF icon Protocol F-7-B PDF icon Protocol F-8-A PDF icon Protocol F-8-B PDF icon
Protocol F-9-A PDF icon Protocol F-9-B PDF icon Protocol F-10-A PDF icon Protocol F-10-B PDF icon
Protocol F-11-A PDF icon Protocol F-11-B PDF icon Protocol F-12-A PDF icon  Protocol F-12-B PDF icon

Tags: dressuur, dressuurproef, FNRS, protocol F

E-mailadres